Care este scopul unui website de afaceri?

Dacă ai propria afacere și dorești cât mai mulți clienți să știe despre afacerea ta, atunci este obligatoriu să ai un site web dedicat, astfel încât oamenii să viziteze site-ul tău și să cunoască mai multe despre produsele sau serviciile furnizate de afacerea ta.
Tudor Ciobanu
29 octombrie, 2019

· 5 minute pentru a citi

Care este scopul unui site web? Am avut norocul de a lucra cu mulți clienți diferiți într-o gamă largă de industrii. Și întrebarea pe care o primesc adesea de la potențialii clienți care doresc un site web pentru afacerea lor este: „Ați făcut vreodată un site web în industria XYZ”?

De multe ori am făcut, dar chiar și atunci când nu am construit așa site-uri, nu contează. Iată de ce.

Ce este un site web?

Un site web nu este despre chestiile pe care le vinzi sau informațiile pe care le postezi.

Nici despre tine sau despre afacerea ta.

Un site web este despre potențialii tăi clienți și nevoile lor. Și comunicarea cu ei într-un mod clar, specific și convingător conform nevoilor lor.

Website-ul tău trebuie să rezolve probleme

Iată cum mă gândesc la un site web. Există o persoană specifică cu o solicitare tipică care caută să rezolve o problemă particulară.

A venit de undeva (fie din Google, Facebook, din publicitatea offline etc.). Și ea caută ceva (încearcă să rezolve problema sa). În cele din urmă, urmează pasul pe care dorește să-l facă (rezolvarea problemei pe care o are, adunarea mai multor informații, compararea diferitelor opțiuni etc.).

Iată provocarea când vine vorba de crearea unui site web. În primul rând, trebuie să recunoști că există mai mult de un tip de persoană care vine pe site. În al doilea rând, fiecare persoană vine cu nevoi diferite, căutând să rezolve diferite probleme.

Atunci, scopul este să identificăm care sunt diferitele tipuri de utilizatori care vin pe site-ul tău web. Apoi, identificarea problemelor specifice pe care încearcă să le rezolve. Și apoi afișarea într-un mod clar și o manieră convingătoare a nevoilor fiecărui vizitator.

Cine intră pe website-ul tău?

De exemplu, pe website-ul meu există trei tipuri principale de vizitatori care vin:

  1. Șeful de marketing – Un tip de persoană care mă contactează destul de des. A început să lucreze nu demult la o companie nouă, iar acum este responsabil de marketing. De obicei, urăște website-ul existent al companiei și dorește o reproiectare a site-ului. Aici ia legătura cu mine. Acești vizitatori au nevoie ca website-ul să atragă trafic, să crească numărul de potențiali clienți și ca site-ul să fie receptiv la dispozitivele mobile.
  2. Administratorul site-ului web – Un alt tip de client care intră pe site-ul meu este administratorul actual al site-ului companiei. În general, nu suportă să lucreze cu CMS-ul demodat, care nu se actualizează de câțiva ani și își dorește să treacă pe WordPress. Sau își smulge părul din cap, deoarece trebuie să plătească firmei de proiectare actuale o taxă cosmică doar pentru a face modificări simple pe site (cum ar fi modificarea datelor de contact, adăugarea codului Facebook pixel, actualizarea logotipului, ș.a.m.d.). Îngrijorările acestor vizitatori sunt să obțină un website ușor de actualizat și de editat, fără a fi nevoie să știe cum să codeze.
  3. Proprietarul afacerii – Ultimul tip principal de utilizator care vizitează site-ul meu este proprietarul afacerii însuși. Preocupările proprietarului pot varia de la costul plății pentru un proiect profesional până la impactul pe care noul website îl va avea asupra vânzărilor și generarea de venituri viitoare.

După cum puteți vedea nevoile fiecărui utilizator sunt destul de diferite de la unul la altul, iar provocarea este să îi deservesc pe toți prin designul site-ului.

Așadar, să ne întoarcem la noul meu client care lucrează în industria XYZ, întrebându-mă dacă am mai făcut un site pentru acea industrie. Iată de ce nu contează.

Eu nu știu prea multe despre afacerea ta

Adevărul este că eu, ca web designer, nu voi ști niciodată atât de multe despre afacerile unui client cât știe clientul.

Vestea bună este că nici nu trebuie.

Ceea ce fac, colaborez cu clienții mei pentru a identifica tipurile de utilizatori majori care vizitează site-ul, pentru a clarifica care sunt nevoile lor și pentru a mă asigura că structura și designul site-ului comunică cu aceste nevoi.

S-ar putea să mă întrebi: “Mă! Am crezut că ești un designer web, dar nu ai vorbit prea multe despre design. Ce înseamnă asta?”

Poate ai auzit cuvintele unui arhitect celebru: „Forma urmeaza functia”.

Ei bine, atunci când vine vorba de designul site-ului web: „Designul urmează structura conținutului”. Designul este doar o modalitate de a facilita consumul și interacțiunea cu conținutul.

Deci, dacă ai nevoie de ajutor la crearea unui website pentru o pizzerie sau la proiectarea site-ului pentru o companie de construcții, este același proces. Conținutul este acolo pentru a satisface nevoile vizitatorilor. Dar asta nu e tot…

Îndeamnă vizitatorul să facă acțiuni!

Acesta este scopul real al unui site web: acela de a face un vizitator, un necunoscut, cineva care nu știe nimic despre tine și afacerea ta – să facă următorul pas.

Lucrez cu o mulțime de companii din industria serviciilor, așa că, de obicei, acțiunea pe care dorim să o întreprindă vizitatorii este să completeze un formular de contact. Convingem vizitatorul să ne contacteze pentru a interacționa cu acesta mai îndeaproape. În caz contrar, ce rost are să ai un site minunat dacă nu generează noi clienți și tranzacții?

Care este scopul unui site web?

Deci, îl ai aici, scopul unui site web este de a transforma vizitatorii în potențiali clienți și chiar clienți. Iar modalitatea de a face acest lucru este de a identifica tipurile de utilizatori principali care vizitează site-ul tău, de a vorbi cu nevoile lor și de a le oferi un pas de acțiune clar.

Vorbind despre acțiuni concrete, dacă ești în căutare de ajutor la proiectul tău de creare a site-ului web sau doar ai nevoie de crearea unei pagini de aterizare, citește articolul despre costul serviciilor de web design și o să-ți fie mai clar cum putem interacționa la crearea unui site web înainte de a semna sau a plăti ceva.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *