Crează un website care aduce clienți: Alege un font mai mare de 16 pixeli

Tudor Ciobanu
4 decembrie, 2020

· 7 minute pentru a citi

Știu la ce te gândești. „A spus doar 16 pixeli? Pentru textul site-ului? Prea mare! 12 pixeli este ideal pentru majoritatea site-urilor web. ”

Aș vrea să te conving altfel.

După cum spune Oliver Reichenstein, expert în UI, în „Standardul 100% ușor de citit”:

[16 pixeli] nu este mare. Este dimensiunea implicită de afișare a textului în browsere. Este vorba despre browserele cu dimensiunea textului destinate afișării… La început, arată prea mare, dar odată ce îl folosești, îți dai seama rapid de ce toți producătorii de browsere au ales aceasta ca dimensiune implicită a textului.

Oliver Reichenstein

În acest articol, voi explica de ce 16 pixeli ar trebui să fie, în general, dimensiunea minimă pentru textul site-ului în designul web modern. Dacă până la urmă nu te conving, poate că ai putea să-mi spui în comentarii de ce.

În majoritatea cazurilor, dacă creați site-uri web cu dimensiunea fontului setată între 10 și 15 pixeli, pierdeți banii clienților dvs. Și îmi propun să dovedesc asta.

Cititor = Venituri

Dacă construiești un site web pentru cineva – da chiar și pentru tine – șansele sunt că scopul este de a face bani.

Poate este pentru a vinde un produs direct sau pentru a oferi un serviciu sau doar pentru a genera clienți potențiali. Oricare ar fi motivul, este un activ comercial și, în cele din urmă, trebuie să genereze o rentabilitate a investiției. Trebuie să îndeplinească un obiectiv de venituri.

Deci, fiecare element ar trebui conceput pentru a atinge acest obiectiv. Inclusiv textul. Mai ales textul – deoarece textul este ceea ce îi convinge pe vizitatori să facă orice vrei să facă pe site.

Gandeste-te la asta. Dacă nu explici ce ar trebui să facă oamenii sau de ce ar trebui să o facă, atunci cu siguranță nu o vor face. Și singura modalitate de a le o spune este prin text. Și textul înseamnă citire.

Chestii Importante Despre Citire

Există câteva descoperiri particulare care sunt esențiale pentru probleme precum citirea, lizibilitatea și înțelegerea, care este într-adevăr despre textul site-ului. Dacă oamenii nu-l vor citi sau nu pot să-l citească sau să-l înțeleagă, atunci ce rost are să-l scrii?

  1. La 40 de ani, doar jumătate din lumină ajunge în retină spre deosebire de cei la 20 de ani. La cei de 60 de ani, doar 20%.
  2. Aproape 9% dintre americani au deficiențe de vedere, ceea ce înseamnă că vederea lor nu poate fi corectată complet cu lentile.
  3. Distanța la care putem citi literele este o măsură comună atât a lizibilității, cât și a vitezei de citire. Cu cât este mai mare distanța, cu atât este mai mare lizibilitatea și înțelegerea generală. Cel mai mare factor care determină cât de mult poate crește această distanță este dimensiunea fontului. Ai văzut vreun panou publicitar în ultima vreme?
  4. Într-un sondaj din 2005 privind problemele de proiectare web, fonturile proaste au obținut aproape de două ori mai multe voturi decât următorul concurent, două treimi dintre alegători plângându-se de dimensiunile mici ale fonturilor. Dacă credeți că situația sa îmbunătățit de atunci, mai gândiți-vă o dată. Am probat în mod aleatoriu câteva template-uri noi de bloguri pe SiteInspire și am constatat că dimensiunea medie a fontului pentru textul site-ului era de 12 pixeli. Unele template-uri au folosit chiar și un minuscul de 10 pixeli. Și niciunul nu depășea un pic de 14 pixeli. În mod similar, dacă ați eșantionat în mod aleatoriu oferte pe temele populare Elegant Themes și ThemeForest, veți descoperi că fiecare template setează conținutul principal la doar 12 sau 13 pixeli.
  5. Textul de 16 pixeli pe ecran are aproximativ aceeași dimensiune ca textul tipărit într-o carte sau revistă; aceasta contabilizează distanța de citire. Deoarece citim cărți destul de aproape – adesea la doar câțiva centimetri distanță – acestea sunt de obicei setate la aproximativ 10 puncte. Dacă ar fi să le citiți la o distanță de braț, ați dori cel puțin 12 puncte, care este aproximativ aceeași dimensiune ca 16 pixeli pe majoritatea ecranelor.
Text de 16 pixeli afișat pe un ecran de 24 inci, lângă textul de 12 puncte tipărit pe hârtie.
Text de 16 pixeli afișat pe un ecran de 15,4 inci, lângă textul de 12 puncte tipărit pe hârtie.

Fapt: Majoritatea Utilizatorilor Web Urăsc Dimensiunea „Normală” A Fontului

Având în vedere această cercetare, permiteți-mi să întreb: câți dintre cititorii clienților dvs. sunt în jur de 40 de ani? Pentru că le va fi de două ori mai greu să citească decât tinerii de 20 de ani. Dacă sunt mai aproape de 60 de ani, vor citi de patru ori mai greu.

Aproximativ 1 din 10 dintre cititorii dvs. are probleme cu ochii. Dintre ceilalți care nu le au, majoritatea vor trebui totuși să se încordeze ochii ca să citească textul mai mic de 16 pixeli, chiar dacă nu observă că o fac. (Cât de des te prinzi ghemuit peste ecran?) Și asta dacă sunt aplecați aproape, ceea ce ar găsi probabil incomod și unergonomic. Poziția lor naturală așezată va fi la cel puțin o distanță de braț de ecran!

Pe scurt, pentru un utilizator mediu de web, citirea majorității site-urilor web nu este diferită de susținerea unui examen ocular.

Small GIF by memecandy - Find & Share on GIPHY

Cu cât textul dvs. este mai greu de citit, cu atât mai puțin din acesta va fi citit – și cu atât mai puțin din ceea ce este citit va fi înțeles. 10 pixeli sunt în esență inutili. 12 pixeli sunt încă mult prea mici pentru majoritatea cititorilor. Chiar și 15 pixeli vor alunga vizitatorii care altfel s-ar fi putut converti în clienți.

Astfel, putem concluziona că, dacă doriți ca numărul maxim de persoane să citească, să înțeleagă și să acționeze conform textului dvs., atunci trebuie să îl setați la o dimensiune minimă de 16 pixeli.

„Dar Utilizatorii îl Pot Mări”

Dacă îl codificați corect, persoanele cu probleme de vedere pot folosi întotdeauna tastele Option și + pentru a mări textul. – Așa a spus un designer web într-o discuție pe care am avut-o chiar pe această problemă.

Nu-i chiar așa. Utilizatorii care vor avea cel mai mult nevoie să își ajusteze setările de obicei nu știu cum. Și utilizatorii care știu cum s-o facă… ei bine, probabil că vor lua calea mai ușoară apăsând butonul „Înapoi”. Este de la sine înțeles că nu ar trebui să luăm banii clienților noștri și apoi să proiectăm site-uri web pentru ei, care să le facă pe vizitatorii lor să nu fie confortabili. Gusturile noastre personale nu sunt mai importante decât cele mai bune practici de utilizare.

Designul web nu este despre ceea ce le place designerilor. Este vorba despre ceea ce își doresc utilizatorii și despre ceea ce va atinge cel mai bine obiectivele clientului nostru.

Dacă obiectivul site-ului web al clientului este de a atinge un anumit obiectiv de venituri, atunci rolul nostru ca designeri este să venim cu ceva pentru a atinge acest obiectiv cât mai eficient posibil. Alegerea unei dimensiuni a fontului pe care știm că majoritatea utilizatorilor se vor chinui să o citească, o dimensiune a fontului care va reduce numărul de cititori, o dimensiune a fontului care va scade în cele din urmă conversiile, nu este o alegere bună.

În tipar, tastați până la 8 puncte este un compromis ideal între lizibilitate și cost, deoarece trebuie să plătiți pentru fiecare milimetru pe care îl utilizați. Pe Web, nu plătiți nimic pentru faptul că utilizați mai mult spațiu – cu condiția ca cititorii să găsească textul dvs. convingător, desigur.

Deci, întrebarea este, sunteți pregătit să irosiți banii cliențiilor dvs. de dragul a ceea ce vi se pare frumos?

16 Pixeli – Nu Sunt Prea Mari

Gusturile și preferințele noastre estetice ca designeri sunt mult mai maleabile decât credem. Ceea ce „ne arată bine” este în mare parte rezultatul a ceea ce am văzut făcând alți designeri și a ceea ce ne-am depris să ne vedem.

Din păcate, majoritatea site-urilor pe care le-am văzut sunt împachetate cu texte minuscule, pentru că cândva ecranele erau minuscule, astfel designerii le potriveau cu text minuscul – și asta a rămas o obișnuință.

Acest articol este setat în Lora la 21 pixeli. Am ales această dimensiune pentru că 14-20 pixeli mi s-au părut mult prea mici: când m-am așezat confortabil pe scaun, la 40 de centimetri de ecran, m-am trezit strabatând să o văd. A fost proiectat cu o înălțime de linie mai mare și astfel se afișează mai bine pe ecran.

Acum, încercați să citiți acest text de 12 px și vedeți dacă nu vă este la fel de ușor ca până aici, dacă încordați ochii și încrețiți fruntea. Adică, cum sunt 12 pixeli pentru tine? Și dacă încă nu sunteți de acord, spuneți-mi de ce în comentarii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *