Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu pentru un website de afaceri (11 sfaturi și instrumente)

Alegerea numelui de domeniu potrivit pentru site-ul tău web este crucială pentru succesul afacerii. Dacă alegi un nume de domeniu greșit, la sigur va fi dificil să-l schimbi mai târziu, fără a răni marca și clasamentul în căutările Google.

De aceea este extrem de important să alegi cel mai bun nume de domeniu de la început.

Tudor Ciobanu
2 noiembrie, 2019

· 9 minute pentru a citi

Din prima încercare, poate fi greu să găsești idei de nume de afaceri pentru un nume de domeniu potrivit, ușor de memorat.

În acest articol, voi împărtăși toate instrumentele și sfaturile de care ai nevoie pentru a genera idei de nume de domeniu, să alegi cel mai bun nume de domeniu și să înregistrezi noul domeniu (gratuit).

11 sfaturi pentru alegerea celui mai potrivit nume de domeniu

Atunci când pornești un website pentru afaceri, alegerea unui nume de domeniu este cam stresantă, deoarece nu vrei să greșești.

Pentru a simplifica procesul, am o schemă clară în 11 pași pe care o poți folosi pentru a alege cel mai bun domeniu pentru website-ul tău de afaceri.

Haide să aruncăm o privire la acești pași unul câte unul mai detaliat.

1. Alege .com sau .md

Există o mulțime de noi extensii de nume de domeniu disponibile astăzi, de la originalele .com, .net și .org la extensii de nișă noi apărute precum .pizza, .services și chiar .business.

Îți recomand să alegi un nume de domeniu .com. Iar dacă site-ul tău este adresat exclusiv publicului din Republica Moldova și nu ai absolut niciun plan de extindere la nivel internațional, un domeniu .md este perfect. Îl poți cumpăra pe site-ul nic.md, care aparține întreprinderii de Stat ”MOLDDATA”, adică Registratorului național al domeniilor .md. 

Deși poate fi tentant să alegi un nume de domeniu inteligent de website folosind noi extensii, .com este încă cea mai stabilă și mai credibilă extensie de nume de domeniu.

Extensiile de domeniu noi precum .cafe sau .store nu prea sunt de încredere.

Domeniile Dot-com sunt, de asemenea, cele mai memorabile. Mulți utilizatori, în special cei care nu sunt în pas cu noile tehnologii, vor tasta automat „.com” la sfârșitul fiecărui domeniu fără să se gândească la asta.

Dacă site-ul tău web este ceva de genul “vandmetal.global” și clienții tăi tastează spontan, accidental, în browser “vandmetal.global.com”, ei vor ajunge pe o pagină de eroare a site-ului “global.com”.

Va fi inteligent să eviți acest risc, rămânând cu .com sau .md.

Și nu mai vorbim că majoritatea tastaturilor smartphone au automat un buton .com.

2. Folosește cuvinte cheie în numele de domeniu

Cuvintele cheie joacă un rol important pentru un domeniu. Utilizând cuvinte cheie în numele domeniului tău, spui motoarelor de căutare despre ce este site-ul tău web. Împreună cu un conținut de calitate și o experiență bună a utilizatorului, cuvintele cheie în domeniul tău te pot ajuta să obții un nivel mai ridicat în căutările Google.

Este foarte greu să găsești un domeniu bun cu cuvintele cheie țintă, care nu a fost deja ocupat.

Va trebui să fii creativ și să combini cuvintele cheie cu alte cuvinte pentru a-ți evidenția domeniul.

3. Păstrează numele de domeniu scurt

Deși cuvintele cheie sunt importante, abține-te și nu trece peste măsură cu lungimea domeniului. Va fi mai bine să ai un nume de domeniu scurt și memorabil.

Îți recomand să menții numele de domeniu sub 15 caractere. Domeniile mai lungi sunt mai greu de reținut pentru utilizatorii tăi.

Să nu mai vorbim că utilizatorii vor fi, de asemenea, mai predispuși să facă greșeli într-un nume de domeniu mai lung, ceea ce va duce la pierderi din traficul website-ului tău.

De aceea este o idee bună să scurtezi lungimea domeniului.

4. Fă numele de domeniu ușor de pronunțat și de scris

Trebuie să poți pronunța cu ușurință numele tău de domeniu atunci când vorbești cu cineva, precum și când scrii (de exemplu într-un chat cu un potențial client pe Viber). Nu știi niciodată când îți va trebui să spui numele tău de domeniu în persoană.

Dacă intenționezi să folosești numele tău de domeniu pentru a crea o adresă de e-mail profesională, atunci cu siguranță va trebui să fie ușor de înțeles și de tastat pentru orice corespondent.

5. Păstrează-l unic și marcabil

Numele de domeniu al website-ului tău trebuie să fie unic, astfel încât să poți ieși în evidență în mintea clienților. Este inteligent să cercetezi alte website-uri din nișa ta și să afli ce nume de domenii folosesc concurenții.

Nu vrei să alegi accidental un nume de marcă sau să fii acuzat că ai copiat un concurent. Deci, fii atent la acest moment.

De asemenea, poți să alegi un nume de domeniu care să fie marca ta.

Numele de domenii marcabile sunt unice, atrăgătoare și memorabile. De exemplu, „Amazon.com” este un nume mult mai marcabil decât „BuyBooksOnline.com”.

6. Evită cratimele și cifrele în numele de domeniu

Nu crea niciodată un nume de domeniu cu cratime. Cifrele la fel, pot fi un semn de domeniu folosit pentru spam, cu care nu ai dori să fii asociat. Pe lângă asta, domeniile cu multe cifre sunt, de asemenea, predispuse la greșeli de tastare. Dar desigur, sunt și excepții bune de domenii cu cifre ca de exemplu: 999.md.

Dacă alegi un nume de domeniu cu cratime, din cauză că domeniul pe care îl vrei este deja luat, atunci clienții tăi vor ajunge probabil pe site-ul concurentului tău dacă uită să introducă cratima.

7. Evită literele duble

Este o idee bună să eviți domeniile cu litere dublate, deoarece îți crește șansele de a pierde traficul din cauza greșelilor. De exemplu, un domeniu precum Balooon.com va fi introdus des ca Baloon.com, Balon.com sau chiar Baloooon.com și va duce la pierderea traficului.

Evitarea literelor dublate va face, de asemenea, domeniul tău ușor de tapat și mai ușor de memorat.

8. Lasă loc pentru extindere

Este inteligent să alegi un nume de domeniu care să aibă legătură cu industria / nișa ta, deoarece le oferă utilizatorilor o idee despre ce este website-ul tău. Dar nici nu dorești să-ți limitezi prea mult opțiunile pe termen lung.

De exemplu, o florărie ar putea alege un nume de domeniu cum ar fi TrandafiriLaComanda.com, dar cu timpul ar putea dori să pună în vânzare și alte flori pe lângă trandafiri. În acest caz, domeniul te poate împiedica să atragi clienți interesați de alte flori.

Iar mutarea corectă a site-ului tău într-un domeniu nou este un proces complicat și va cauza pierderea pozițiilor în motoarele de căutare dacă nu o faci corect. De aceea, este important să alegi din start un nume de domeniu flexibil.

9. Cercetează-ți numele de domeniu

Înainte de a înregistra un nume de domeniu, încearcă să afli dacă există deja o companie înregistrată folosind același nume.

Fă o căutare pe Google pentru a vedea dacă există deja un nume similar sau chiar exact ca al tău deja înregistrat ca marcă.

De asemenea, poți verifica disponibilitatea numelui pe site-urile de rețelele de socializare precum Twitter, Facebook, Instagram etc.

Un nume similar sau care se potrivește nu ar provoca doar confuzie, dar ar putea avea, de asemenea, implicații juridice severe care pot costa sume mari de bani.

10. Folosește generatoare de nume de domeniu pentru idei inimaginabile

În prezent, există mai mult de 360 ​​de milioane de nume de domeniu înregistrate. Acest lucru te poate face să crezi că toate domeniile bune sunt deja luate.

Căutarea manuală a unui nume de domeniu poate dura foarte mult.

Aici vin în ajutor generatoarele de nume de domeniu. Aceste instrumente gratuite caută în mod automat cuvintele cheie definite pentru a găsi sute de idei inteligente de nume de domeniu.

Recomand generatorul NameMesh, este unul dintre cele mai clare și mai simplu de utilizat generatoare de nume de domeniu online. Minusul său este că generează denumirile în limba engleză.

11. Acționează rapid înainte ca cineva să-l cumpere

În fiecare zi sunt înregistrate mii de nume de domeniu noi din toate părțile lumii. Dacă ai găsit un nume de domeniu care îți place, atunci nu aștepta prea mult.

Numele de domeniu sunt ca imobiliarele. Mii de oameni caută în mod activ nume de domeniu bune pe care să le poată vinde în viitor pentru un preț mai bun.

Dacă nu acționezi rapid, cineva ți-o poate lua înainte și să înregistreze ideea ta de domeniu.

Deoarece numele domeniilor sunt relativ ieftine (9-40$), recomand clienților mei să acționeze rapid. Dacă te răzgândești mai târziu, poți pur și simplu să-l lași să expire.

Bonus: Cele mai bune locuri pentru a cumpăra un nume de domeniu

Pe internet există sute de înregistratori de domenii. Este important să alegi unul cu atenție, deoarece va fi dificil să muți domeniul mai târziu.

Haide să aruncăm o privire asupra modului în care poți cumpăra cu ușurință un nume de domeniu.

Înregistrarea gratuită a domeniului la cumpărarea hostingului web

Majoritatea companiilor de web hosting oferă, de asemenea, înregistrarea domeniului ca serviciu. Unele dintre aceste companii oferă înregistrarea gratuită a domeniului la cumpărearea unui nou cont de hosting.

Dacă începi un site nou, atunci este o idee inteligentă să profiți de această ofertă și să obții gratuit numele tău de domeniu.

Hosting24 este compania de web hosting de care mă folosesc eu personal de mai bine de 10 ani și care oferă regulat reduceri generoase de până la 90% la web hosting, certificat SSL gratuit pe termen nelimitat și un nume de domeniu gratuit.

Este important să reții că majoritatea companiilor de web hosting oferă înregistrarea gratuită a domeniului doar pentru un an. După primul an, domeniul va trebui reînnoit cu aproximativ 14 dolari pe an.

O mulțime de utilizatori profită de ofertele cu domeniul gratuit pentru primul an, deoarece oricum va trebui să plătești pentru web hosting, de ce să nu primești domeniul gratuit.

Cel mai popular înregistrator de domenii

Dacă dorești doar să înregistrezi un nume de domeniu fără a cumpăra web hosting, atunci poți face asta achizitionându-l de la un registrator de nume de domeniu.

GoDaddy este cel mai mare registrator de domenii din lume. Gestionează peste 63 de milioane de nume de domeniu pentru peste 14 milioane de clienți. Este unul dintre cei mai buni registratori de domeniu de pe piață. Acesta oferă toate numele de domeniu de nivel superior, cu o căutare inteligentă, domenii premium și toate instrumentele necesare pentru a gestiona numele de domeniu.

De asemenea, oferă planuri de găzduire web. Dacă cumperi hosting, poți obține un nume de domeniu gratuit.

Gânduri finale

Dacă începi un website pentru prima dată, atunci poți găsi extrem de util blogul meu despre cum să dezvolți o afacere online de succes, deoarece vei învăța lucruri utile și eficiente.

Asta e tot. Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi cum să alegi un nume de domeniu potrivit pentru website-ul și afacerea ta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *