O istorie interesantă despre cum o domnișoară și-a promovat website-ul fără a plăti un bănuț

Tudor Ciobanu

28 septembrie, 2019

· 9 minute pentru a citi

Domnișoara Natalia, numele căreia a fost schimbat din motive cunoscute, și-a început afacerea online în 2017. Un website micuț cu bijuterii hand-made și un produs care are menirea s-o facă pe eroina noastră milionară și care la fel a fost schimbat pentru anonimatul poveștii noastre.

Timp de un an de chinuri (că altfel nu poți numi încercările pe care le-a întreprins ca să-și promoveze site-ul), ea nu a reușit să atingă nivelul planificat al vânzărilor. Cu alte cuvinte, afacerea nu dorea să devină o afacere, și deocamdată părea un hobby consumator de energie.

Iată cu o asemenea dispoziție și stare a lucrurilor, a ajuns la un web designer nu prea vestit. Iar acesta s-a angajat s-o ajute, și a ajutat-o destul de rezultativ. Acum are vânzări regulate, și afacerea a devenit o afacere.

Ce i-a făcut acest web meșter?

Înainte de a povesti cum a fost ajutată domnișoara Natalia, voi schița pe scurt calea ei de la o fată naivă, entuziastă, cu scop clar de devenire a unui om de afaceri pe Internet, până la o domnișoară zbuciumată, dezamăgită în business-ul prin internet – Miss #AmÎncercatTotul.

1. Rețelele de socializare

Facebook

Unde să meargă o business-ledy începătoare, dacă nu în Facebook-ul nostru preferat! Primul pe listă! În acea seară, toți prietenii sinceri ai Nataliei, 13 oameni, au aflat că nu prietenesc cu oricine, ci cu o milionară în devenire! Și au dat o duzină de like-uri din toată inima la fotografiile postate de Natalia.

Uimitor, dar ceilalți 2 mii și ceva de pseudoprieteni parcă s-au înțeles între ei și ignorau noua afacere a Nataliei. Pe lângă asta, absolut cinic, continuau să posteze propriile oferte. Deloc nu se îmbulzeau să comenteze și să cumpere noua marcă de bijuterii care ar putea cel puțin să răstoarne piața cu picioarele în sus!

Această situație tristă a dezorientat-o pe Natalia și ea a căzut în depresie pe câteva zile. Puțin mai târziu, ea și-a amintit că brandurile renumite manipulează mințile vizitatorilor de pe facebook prin pagini și grupuri.

O oră mai târziu, Facebook-ul s-a completat cu o pagină publică „unică”, cu o galerie completată cu grijă și alte atribute ale unei afaceri de succes. Săptămâna următoare a trecut în studiul materiei. Natalia, ca fată inteligentă, a decis să învețe cât mai multe despre procesul de vânzare pe Facebook. Prin urmare, a înghițit într-o perioadă de timp foarte scurtă un volum enorm de informații, încât la sfârșit de săptămână nu a putut merge în club cu prietenele, ci a dormit până luni…

Câteva luni, Natalia i-a invitat cu sârguință în comunitatea ei pe toți cei care au nimerit sub privirea sa. Și era foarte mândră de victoria principală: Vera Brejneva s-a alăturat grupului. Faptul că personajul de sub avatarul Brejnevei locuia în Tyumen și posta în principal știrile grupului „Auto Tuning” nu o deranja deloc.

În paginile comunității sale, Natalia răspundea cu sârguință la toate prostiile care curgeau peste ea din tot Facebook-ul. Natalia a încercat să transforme chiar și SPAM-ul dur, în vânzări, așa cum a fost învățată. Dar din motive necunoscute intra în conflicte și certuri.

În grupul ei se numărau 153 de oameni, a 154-lea ba apărea, ba dispărea iar…

Trei luni de lupte cu proștii și propria lene s-au transformat într-o singură vânzare a unei brățări prietenei ei. Dar aceasta, n-a aflat despre brățară din rețelele de socializare ci a văzut-o pe masa de lucru a Nataliei.

După 4 luni de activitate antreprenorială de succes în Facebook, Natalia a închis această direcție neproductivă pentru ea…

Instagram

Instagramul s-a cucerit din prima încercare. Atâta atenție din prima zi, a fost o mare surpriză pentru Natalia. Pozele cu bijuteriile ei primeau intens like-uri de la tot felul de persoane necunoscute și cu fiecare zi contul ei avea tot mai mulți și mai mulți followeri.

Succesul indubitabil a inspirat-o pe Natalia și în două săptămâni de muncă minuțioasă au fost făcute cincizeci de produse minunate noi, care aveau destinația să fie vândute prin Instagram. Altfel nici nu putea fi, cu un asemenea interes în jurul talentului Nataliei!

Noile poze au fost prelucrate cu cel mai elegant filtru și încărcate pe Instagram în cel mai operativ mod. Toate fără excepții au adunat doza de like-uri și au provocat o nouă creștere a celor care au decis să-și expună personal recunoașterea și respectul pentru Natalia adăugându-se în lista de abonați.

Toți followerii au primit câte un follow reciproc. Asta, Natalia a învățat de la bun început: dacă vrei să vinzi prin Instagram, fă-ți cât mai mulți followeri.

Instagram-ul a început să piardă din greutate în ochii Nataliei ca o sursă incontestabilă de venit atunci când, după o lună și jumătate de muncă, în transpirația feței și a degetelor, nu s-au produs vânzări reale. O analiză superficială a listei de abonați a arătat că de Natalia se interesau din ce în ce mai mult „promovarea pe Instagram” și „produsele din China”.

Visul la propriul Mercedes roz cu cristale Swarovski părea tot mai departe și mai departe….

După aceasta, Natalia n-a mai dorit să continue experimentele cu rețelele de socializare. Nu că s-ar fi dat bătută, dar a obosit considerabil și un pic s-a dezamăgit în marketingul prin internet, la general. Jumătate de an a trecut fără nici un rezultat, iar mai departe nu se întrezărește nici o schimbare…

2. Publicitatea contextuală

Despre această metodă interesantă de extragere a banilor din antreprenorii naivi, Natalia a citit pe blogul unui guru în publicitatea contextuală. Banner-ul său ademenea oamenii de afaceri cu un titlu urlător: „Ucide clientul, dar vinde-i marfa ta”. Natalia avea nevoie de aceasta acum.

Ca și orice antreprenor începător care se respectă, Natalia a cheltuit, la mijlocul lunii, toți banii ei de buzunar, dar se apropia ziua de naștere a tatălui ei și trebuia urgent de ales un cadou. Asta pe lângă acei pantofi pe tocuri fără de care viața Nataliei era lipsită de sens… 

Două webinarii câte două ore și Natalia și-a îndreptat aripile. Ea este acum un marketolog profesionist, înarmată cu cele mai noi hack-uri din domeniul vânzărilor online.

Configurarea publicității contextuale în Google Adsense a necesitat, însă, nu numai timp, ci și obișnuirea cu interfața neobișnuită. Chiar și așa, doar o săptămână mai târziu, campania a fost gata în sfârșit, și aștepta reîncărcarea bugetului.

Rămânea de găsit bani și de investit într-un viitor lipsit de greutăți financiare. Acum Natalia nu-și va scăpa șansa, cu un asemenea bagaj de cunoștințe succesul este pur și simplu garantat!

Banii au fost împrumutați. O sumă cosmică de 6 mii lei. Natalia a suplinit contul și a luat telefonul în mână. Trebuia să fie pregătită. Aștepta un val de sunete.

Banii s-au dus în două zile. Se pare. Ea nu este chiar sigură pe asta. Ei i-a părut că dimineața, cele 6 mii erau pe cont, iar seara n-a rămas nimic din sumă.

Google Adsense a mâncat toți banii împrumutați pe cuvintele cheie propuse tot de el.

Telefonul tăcea, situația devenea critică. Bani nu se așteptau, o datorie de 6 mii de lei devenea din ce în ce mai materială și întuneca cerul…

3. Ajutorul din afară

În această stare, Natalia s-a întâlnit cu un web designer. A ajuns la el din întâmplare, plângându-se la un cunoscut „programator”, a cărui soră cunoaște un tip care pare să fi făcut un site web pentru cineva, dar nu este sigur.

Timp de două ore, Natalia povestea cu jale despre peripețiile sale neplăcute acestui dezvoltator web, iar el se stăruia din răsputeri să nu râdă, și își exprima exagerat regretul pentru Natalia cu glas tare.

După ce a povestit tot ce avea pe suflet și și-a arătat website-ul specialistului, acestuia i-a fost de-ajuns jumate de oră pentru a explica ce-o să facă el și ce trebuie să facă ea. La acel moment, Natalia deja era greu de păcălit, așa că, dând din cap, ea a promis datele pentru accesul la website și a plecat mâhnită acasă.

4. Creșterea conversiei

În primul rând, dezvoltatorul web a rezolvat problema cu scenariul de conversie, deoarece site-ul web al Nataliei făcea totul, dar numai nu transforma vizitatorii în cumpărători. O formă simplă de captare a lidurilor, a fost modificată ușor amplasarea mărfurilor. Totul a venit la locul său, iar site-ul a devenit vesel și aterizat. Și apoi, i-a povestit Nataliei ce trebuie să facă pentru ca vizitatorii să apară pe site-ul ei. Înaripată, ea s-a dus acasă.

5. Content marketing

Natalia, după sfatul web designerului, a început să completeze blogul, care acum era disponibil pe site-ul ei, cu diverse articole utile pe tema hobby-ului ei. Făcând bijuterii încă din copilărie, Natalia știa și putea să facă multe. Și acum avea ocazia să scrie despre experiența ei în internet.

Ea scria des, câte mult, și făcea pozele chiar cu iPhone-ul. Într-un limbaj simplu și ușor de înțeles. Ea a căpătat liniștea sufletească, lucrurile au venit la locul lor parcă de la sine și gestionarea blogului n-a devenit o datorie, cât un hobby plăcut în locul privirii televizorului.

Și iată într-o zi, Natalia a găsit în cutia poștală de email o comandă venită de pe site. A contactat telefonic persoana dată și s-a înțeles cu ușurință să vândă trei brățări făcute de ea. Cumva chiar obișnuit și fără tensiune. Natalia i-a scris web designerului despre realizarea s-a, iar ca răspuns a primit o scrisoare în care a fost lăudată pentru munca roditoare și de asemenea a primit statistica cu traficul site-ului, care la acel moment ajunsese la 500 de vizitatori unici pe zi. Marketing-ul prin conținut i-a dat viață afacerii Nataliei.

Natalia nu mai avea nevoie să fie convinsă că marketingul pe internet există. Ea continua să scrie articole, a răscolit portofoliul de lucrări, a lăsat doar cele mai bune produse, și lucrurile au mers mai vesel. Articolele de pe blogul ei au început să atragă din motoarele de căutare multe fete și femei care erau interesate de bijuteriile handmade. Deoarece numărul de articole creștea constant, traficul creștea și nivelul vânzărilor a crescut.

Acum, Natalia nu mai era surprinsă de câteva zeci de vânzări pe zi. Ea nu putea ține pasul cu cererea și a fost nevoită să facă o înțelegere cu câteva dintre cititoarele ei fidele pentru producția comună cu vânzarea ulterioară a produselor pe site-ul Nataliei. Afacerea creștea, Natalia trebuia să se ocupe mai mult de expedierea mărfurilor și de management decât fabricarea produselor. Arăta tot mai mult cu o afacere. Pe website a fost implementat un scenariu tipic de vânzări. Iar Natalia este acum un om de afaceri de succes și la ce înălțimi va ajunge depinde doar de ea…

P.S. Cred că v-ați dat seama că acel web designer care a ajutat-o pe Natalia am fost eu))) Trimiteți-mi o solicitare de consultare gratuită sau contactați-mă la numărul de mai jos ca să vedem ce putem sau nu putem face cu afacerea dvs.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *